Oficial! Cu cât va crește salariul minim în România, de la 1 ianuarie 2020! Anunțul Ministerului Muncii - Simpaticul

Oficial! Cu cât va crește salariul minim în România, de la 1 ianuarie 2020! Anunțul Ministerului Muncii

Proiectul de Hotărâre pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, de la 1 ianuarie 2010, a fost lansat în dezbatere publică.

Potrivit proiectului, salariul minim brut ar urma să crească cu 7,2%, aşa cum anunţase iniţial prim-ministrul Ludovic Orban.

Loading...

Acet proiect, ce prevede, totodată, eliminarea salariului minim diferenţiat, a fost afișat pe pagina proprie de internet a Ministerului Muncii și Protecției Sociale.

Concret, proiectul de act normativ supus consultării prevede ca salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată să fie majorat la 2.230 lei lunar, începând cu data de 1 ianuarie 2020, față de 2.080 lei în prezent.

Tariful orar pentru un program complet de lucru de 167,333 ore va crește anul viitor de la 12,43 lei la 13,327 lei.

Nivelul salariului de bază minim brut a fost stabilit în urma dezbaterilor cu partenerii sociali, fiind organizate două ședințe ale Consiliului Național Tripartit, în 26.11.2019 și în 03.12.2019, și dezbătut în Comisia de Dialog Social de la nivelul Ministerului Muncii și Protecției Sociale, potrivit Antena 3.

Pentru stabilirea salariului minim s-a avut în vedere o formulă de calcul ce ia în considerare rata inflației și creșterea reală a productivității muncii pe persoană, precum și factori de corecție în funcție de dinamica creșterii economice.

Proiectul de Hotărâre prevede și faptul că, începând de anul viitor, pentru persoanele încadrate pe funcţii pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime în muncă de cel puţin un an în domeniul studiilor superioare, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, în care nu sunt incluse și sporurile şi alte adaosuri, se menține la 2.350 lei lunar.

Loading...