Cine sunt frații Pavăl, proprietarii Dedeman, și cum au reușit să facă primii lor bani
Frații Pavăl, cunoscuți și sub numele de Frații Dedeman, ocupă an de an o poziție fruntașă în topul celor mai bogați români declarați de revista Forbes. Povestea celor doi este impresionantă, deoarece ca în orice business de succes, aceștia au avut un drum lung plin de suișuri și coborâșuri.
Care este povestea fraților Pavăl
Adrian Pavăl şi Dragoş Pavăl sunt proprietarii celui mai mare lanț de magazine de bricolaj din România. Brandul Dedeman a luat naștere la Bacău în anul 1992 și la vremea aceea era doar un mic butic. Dragoș Pavăl este cel care a luat inițiativa. Acesta a povestit că a plecat din satul natal la un liceu în Iași deși Fălticeniul era mult mai aprope. Pe timpul vacanței se întorcea la Suceava, la casa părintească unde muncea cu sudoare pentru fiecare leuț primit de la părinți.
După terminarea studiilor liceale, acesta a urmat Facultatea de Matematică din Iaşi. După absolvirea studiilor, acesta și-a dat seama că softurile pe care le face îi aduc mai puțini bani decât salariul unei femei de serviciu. Atunci i-a venit ideea revoluționară de a deschide un mic butic. A împrumutat bani de la socrii și o Dacia Break, și-a sunat fratele și au decis să cumpere marfă rusească pe care să o revândă.
„Nici azi nu ştiu ce a fost în capul meu de am plecat atât de departe, mai ales că părinţilor le-a fost foarte greu să mă întreţină. Dar poate că aşa a fost să fie, să-mi iau viaţa în mâini de la 14 ani. (…) M-a surprins, pentru că pe atunci nu prea se ştia ce e aia. La interviu, directorul mi-a arătat nişte cutii în care erau două calculatoare ambalate şi m-a întrebat dacă ştiu ce să fac cu ele. Aproape un an am lucrat zi şi noapte şi am făcut un soft de contabilitate, în care se introduceau salariile şi toată gestiunea. Lucrând la această întreprindere am văzut ce înseamnă comerţul. Aveam acces la toate cifrele, am văzut cum e cu adaosul comercial, cum se face profit, cât de mare este penuria de produse. Marfa intra şi ieşea din depozite într-un ritm ameţitor. (…)
Am înfiinţat o firmă şi am închiriat un spaţiu de 16 metri pătraţi, pe care l-am amenajat noi. Am angajat o vânzătoare, am improvizat nişte tejghele din lemn şi din sticlă şi am început să vindem. Câştigam într-o lună zece salarii pe care le luam la întreprinderea de stat ca informatician. Mergeam în Bucureşti, era un centru comercial numit «Massa», şi căram de acolo cu Dacia socrilor mei diverse produse. Gumă de mestecat, unghiere, tot felul de mărunţişuri. Era o mare penurie de produse şi, fiind vorba de nişte mărunţişuri care, pe atunci, erau foarte căutate. Şi încă din prima lună de activitate am fost informatizaţi. Am cumpărat un calculator şi ţineam gestiunea pe el. Aşa am învăţat ce înseamnă să administrezi o afacere şi cât de important e fiecare detaliu.„, a povestit Dragoș Pavăl.
Câți bani au ajuns să câștige frații Pavăl
După mulți ani de muncă și riscuri asumate, acum, frații Pavăl dețin un lanț imens de magazine gestionat prin societatea de tip holding Pavăl Holding, înfiinţată în anul 2018 şi cu un capital subscris de 6,6 mld. lei. În momentul de față, brandul Dedeman este cel mai mare business antreprenorial românesc, cu afaceri de 8,2 mld. lei şi un profit net de 1,3 mld. lei în 2019.